dinsdag 11 februari 2014

ISVAG



We zijn woensdag 29 januari 2014 
ISVAG gaan bezoeken dat is een grote fabriek dat ons restafval verwijdert. ISVAG staat voor intercommunale voor slib-en vuilverwijdering van Antwerpen. We zijn er met de fiets naartoe gereden. Toen we daar aankwamen was er eerst een zaaltje waar we met veel liefde werden ontvangen we kregen daar in het kort even te zien hoe da fabriek draait. Na dat filmpje moesten we voor de veiligheid een helm en een bril dragen en kregen we oortjes waar we de gids beter in konden horen zo moest de gids zelf niet zo veel roepen want er was veel lawaai door al die machines. 

Toen we Vertrokken zagen we al meteen de weegbrug dat is een soort weegschaal voor de vrachtwagens daar moeten ze dan oprijden en laten wegen zo kunnen ze perfect weten hoeveel afval ze meehebben

                           Weegbrug^

dan rijden de vrachtwagens naar een plaats waar ze al het afval in een opslagbunker storten. In z'n opslagbunker word z'n 600 ton per dag gedumpt in totaal kan de bunker 3000 ton vermalen, buiten de enorme hal valt er hier nauwelijks iets van te merken. Dat komt omdat een luchtafzuigingssysteem de hal voortdurend in onderdruk houdt en alle vervelende stinkende keurtjes wegzuigt. Die lucht word dan gebuikt voor verbrandingslucht.

                  Storten in bunker ^

                     Afvalbunker ^

Het restafval dat in de bunker ligt gaat in de rotorschaar dat word zo in kleinere stukken gemalen daarna word al dat afval met een enorme grijptang gemengd, zodat het verbrand kan worden, vanuit de controlekamer worden die grijptangen bestuurd. Die grijptangen kunnen 2,5 ton tillen hiermee wordt afval via trechters de oven ingebracht.

                       Rotorschaar^

                    Grijptank^
 
                   Controlekamer^

De oven is 950 C° warm. Het 
duurt dus maar een 3kwartier tot dat al het afval is opgebrand. De ISVAG-oven bestaat uit 2 identieke ovenlijnen die elk z'n 9ton afval per uur kunnen verwerken, 24 uur per dag, het hele jaar door 13500 ton per jaar

                           Oven^

dan hebben we de band magneet die haalt al het ijzer uit het as het  dat nog overbleef van de verbranding dat is nog 10% van het afval dan gaat het as door een waterbad om aftekoelen en gaat via een triltafel naar een aparte opslagbunker dat word dan gebruikt in de wegenbouw.

                           Trilband^
                Aparte opslagbunker^

En wist je dat afval ook in elektriciteit kan omgezet worden? wel dat doen ze in ISVAG. Al onze restafval kunne ze nog veel mee doen. Maar voor dat de energie de fabriek mag verlaten moet het nog eerst gezuiverd worden. Dat gebeurd in de rookgaszuivering. ISVAG probeert het zo zuiver mogelijk. 

- De eerste stap in het zuiveringsproces is de electrofilters. 99% van alle stofdeeltjes worden uit de afgekoelde rookgassen gevangen. De overgebleven gas noemen we vliegas, dat word afgevoerd naar een opslagsilo via afgeslote transportsysteem. 

- De rookgassen worden gewassen in de halfnatte wassing dit is de tweede stap . De kalkmelk word verneveld en de rookgassen worden verder afgekoeld . De schadelijke stoffen worden verwijderd.

- De derde fase in het filterproces is de mouwenfilter. Die bestaat uit 768 lange, kunststof mouwen die aan een kader zijn opgehangen. De rookgassen worden onderaan in de filter ingevoerd en verlaten de mouwenfilter aan de bovenzijden, gezuiverd van dioxines, furanen en zwaren metaal. Wat overblijft in de mouwenfilter word opgevangen en opgeslagen in een silo. 

                  Mouwenfilters^

- de vierde stap en ook de laatste stap is de natte wassing. In wastorens worden de rookgassen besproeid met water . De rookgassen koelen verder af tot ongeveer 65 C° plus ze worden dan nog maals gezuiverd. Het gebruikte water word door ISVAG zelf nog is gezuiverd, hergebruikt en verdampt, dus er komt geen druppel afvalwater in de riolering terecht. 

                 Natte wassing^

Dan zijn we klaar en kan de rookgassen eindelijk de schouw door. Maar 1 ding moet je zeker wetten al de witte pluimen dat je ziet is allemaal kleine druppeltjes waterdamp.